03 октомври 2007

Епикур – за љубителите на готвење

Епикур (341-270 п.н.е.) бил еден од главните филозофи на хеленистичкиот период, чие учење ги комбинирало материјалистичката метафизика, емпиристичката епистемологија и хедонистичката етика.

Арно ама, сајтот „Епикјуриос“ (Епи-љубопитен) не се фокусира на историјата на филозофијата, туку на главната асоцијација што ја буди името на Епикур – уживањето во животот. Амбициозно замислен, поддржан маркетиншки и технички, тој нуди добар пример за организирање на обемно количество содржини на една тема: рецепти за храна и пиење. Покрај рецептите, на сајтот се поместени низа написи во врска со рафинираниот стил на живот, па може да послужи и како прирачник од оваа област.

Особено полезни се речниците на храна и вина, кои содржат илјадници поими од овие области од целиот свет. За жал, не и од Македонија, но тоа може да се свати позитивно – како прилика за оние кои имаат што да кажат на таа тема да пратат рецепти и информации што ќе го збогатат сајтот.

Од технички аспект, особено интересно е решението за поттикнување на посетителите да се претплатат на билтените преку електронска пошта, со преку директно предочување на можноста за избор на разни типови на содржини. Ова е во согласност со светските стандарди за заштита од спем (несакани пораки), а во директен контраст со практиката во Македонија на вакви билтени и мејлинг-листи да се ставаат адреси без претходна дозвола на сопственикот. На ниво на ЕУ, ваквата пракса се третира како криминален прекршок за којшто може да се заработат дебели казни.

Дополнување: скоро секојдневно
Брзина: брзо
Функционалност: добра
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 8/10
Јазик: англиски
Адреса: www.epicurious.com
Датум на пишување: 21.09.2005.

Нема коментари: