03 октомври 2007

Ед Пискор, цртачот на најновиот стрип за Македонија

[лекторирано]

Ед Пискор е цртач на стрипови, кој го има илустрирано најновиот стрип напишан од Харви Пекар Пикар, на тема решавање на конфликтот во Македонија.

Стрипот е направен врз основа на забелешките и фотографиите направени од мировната активистка Хедер Робинсон, која пред некоја година ја посетила земјава за да дознае зошто ситуацијата во 2001-та не ескалира до тотална граѓанска војна. Нејзината теза била дека војната не е неизбежна и дека ако луѓето се потрудат таа може да се спречи, при што Македонија е еден од ретките примери во светот за тоа.

На веб-сајтот на Пискор може да се видат неколку страници од стрипот, кој е во формат „графичка новела“ (стрип-албум) од 150 страници. Покрај тоа, присутна е галерија во која се претставени низа други негови дела, како и можност за купување на оригиналните цртежи.


Дополнување: повремено
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ХТМЛ
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 4/10
Јазик: англиски
Адреса: www.edpiskor.com
Објавено на: 6.7.2007.

Нема коментари: