06 октомври 2007

Ожичен Њујорк

„Ожичен Њујорк“ е веб-сајт посветен на архитектонски проекти, како и вести поврзани со економијата, недвижнините и политиката на градот Њујорк и неговата поширока околина. Основан во 2001 година, сајтот се состои од неколку форуми, од кои најпопуларен е оној за облакодерите. Особено интересна содржина се неколкуте веб-камери кои го пренесуваат тековниот изглед на разни места во „Големото јаболко“.

Форумџиите од сајтов се ентузијасти кои често доста темелно и сеопфатно ја следат изведбата на архитектонски објекти во градот, како зградата на Њујорк тајмс или повторното градење на Светскиот трговски центар, пишувајќи редовни извештаи проследени со нивни фотографии од градилиштата.

На 1 април 2006 година студентот по урбанизам Бродерик Џон Херман, член на веб-сајтот, умрел поради повреди здобиени во судир со мерцедес додека бегал од банда деликвенти кои го нападнале и претепале со цел да го ограбат. Наспроти тоа што сведоците тврделе дека насилниците имале и расистички мотиви (индикација: повиците „Фати го белчо“), полицијата не ги обвинила за злосторство од омраза и сега се на судење во својство на малолетници. Смртта на Херман ги потресла другите членови на „Ожичен Њујорк“, кои преку веб-сајтот основале меморијален фонд и акција за разубавување на еден од парковите во спомен на пријателот и неговата љубов кон Њујорк.

ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: секојдневно
Брзина: брзо
Функционалност: мн. добра
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Адреса: www.wirednewyork.com
Датум на пишување: 27.07.2006.

Нема коментари: