13 октомври 2007

Фидстер

„Фидстер“ е пребарувач за блогови основан 2003 година. Тој ги индексира и архивира индивидуалните постови врз база на РСС фидовите кои ги генерираат самите блогови.

„Фидстер“ се здобил со иницијална популарност поради брзото индексирање на новите информации, со тоа што овозможувал хронолошко сортирање на резултатите и со тоа што резултатите од пребарувањата може да ги објавува и во форма на РСС-фидови. Така на пример, може да се претплатите на фид со кој ќе ви стигнуваат сите линкови во кои се споменува вашето име.

Сите овие функционалности, освен последната, ги овозможува и најпознатиот македонски блог-агрегатор, „Најди!Блог“, но само за блоговите со домашно потекло.

Пребарувањето на „Фидстер“ е олеснето со употребата на селектори, односно филтрирање на податоците според типот на извор (сите, блогови, вести, поткасти).

ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: автоматско
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 8/10
Јазик: англиски
Адреса: www.feedster.com
Датум на пишување: 27.07.2006.

Нема коментари: