21 март 2008

Поинаков начин за цитирање на веб

Куоут е веб-сајт кој особено ќе им се допадне на блогерите и воопшто на луѓето кои се занимаваат со објавување информативни содржини на веб. Сајтот нуди едноставен начин за фаќање слики (screenshots) од страниците на кои онлајн ентузијастите се повикуваат при објавување на информациите. На тој начин се овозможува визуелно цитирање, наместо текстуално, при што авторот сам избира кој дел од страницата ќе го цитира. Резултатот е слика, односно мапа на која сите линкови се активни. Кога посетителите на одреден веб сајт или блог кој го користи овој метод на цитирање, ќе се насочат кон некоја содржина, веднаш ќе добијат и визуелна претстава за изворот на таа содржина со можност директно да пристапат до одреден дел од него.

Сајтот има минималистички дизајн, заради што се одликува со едноставност и функционалност. Корисниците на Куоут немаат потреба од претходна регистрација како услов за негово користење. Се што треба да се направи е да се избере саканата веб локација, да се внесе адресата во полето и да се вметне резултатот во рамките на саканата содржина на својот сајт или блог.

Куоут има оригинална идеја, но не е којзнае што. Со оглед на неговата намена, важно е дека си ја врши работата. Па доколку ви се допаѓа, можеби е одлична прилика да направите освежување на вашето веб катче.

Дополнување: еднократно
Брзина: брзо
Функционалност: солидна
Дизајн: минималистички
Навигација: едноставна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 4/10
Јазик: англиски
Адреса: http://kwout.com

Нема коментари: