26 мај 2008

Блог за здрав живот

Блогот за здрав живот“ е проект на 4 студентки на студиите по новинарство кој овој производ најпрво го создадоа во рамките на нивните редовни факултетски активности, но продолжија со динамика која ги надмина очекувањата поради што стана сеопфатен информатор за областа која ја третира.

Првиот пост на овој блог беше објавен пред околу 3 месеци, а веќе брои без малку 100 објавени поста. Ова доволно зборува за сериозноста со која имаат пристапено креаторите, но и за нивната иницијативност и креативност. Иако содржините во најголем број случаи се преземени од други онлајн медиуми, сепак изборот на истите и начинот на презентирање е она што го прави овој блог вреден за внимание. Заслугата за напишаното и понатаму останува на авторот, бидејќи секоја преземена содржина е придружена со линк до изворната страница.

Може да се забележи дека блогот го карактеризира изразито женски карактер бидејќи преовладуваат теми поврзани со намалување на телесната тежина, иако не помалку се застапени и конкретни совети за здравје, убавина, па дури и рецепти за подготовка на здрави и вкусни јадења.

Страничната лента пак ја карактеризираат повеќе статични и интерактивни елементи, како анкети, календари за трудници, линкови до други блогови и веб-сајтови и сл. Во овој дел може да се забележи и линк кој води до Криејтив комонс лиценцата со која овој блог е заштитен. Единствена забелешка која може да се даде за овој блог е дека во желба да се направи што повеќе, изгубена е визуелната прегледност и стил. Би било подобро доколку тој се растовари од непотребните елементи кои во моментов го загушуваат.

Дополнување: редовно
Брзина: брзо
Функционалност: солидна
Дизајн: женски
Навигација: минимална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: има
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 1/10
Јазик: македонски
Адреса: zdravzivotmk.blogspot.com

Нема коментари: