09 март 2009

Забавна и безбедна онлајн околина за најмладите

Кидоз“ е официјален веб-сајт за софтверски производ наменет за децата, а за кој треба да знаат родителите. Се работи за прелистувач за деца кој сосема бесплатно може да се преземе и инсталира на секој оперативен систем. Тој нуди безбедна околина за децата и им овозможува да сурфаат по сајтови, да гледаат видеа и да играат игри.

Прелистувачот е безбеден бидејќи им овозможува на децата да гледаат само дозволена содржина, додека сите обиди за пристап до други содржини автоматски се блокираат. Софтверот е достапен на 4 јазици, но тоа не претставува никакво ограничување за децата било каде во светот, бидејќи интерфејсот е претежно графички, па детето не мора да знае да чита или пишува на ниеден јазик за да се служи со него.

Секако, прелистувачот е заштитен со лозинка која ја поставува родителот. Ваквиот начин им овозможува на родителите пристап до посебен администраторски дел преку кој тие можат да одлучат некои линкови да блокираат или пак да додаваат нови, со цел сите содржини комплетно да бидат прилагодени на потребите, возраста и темпераментот на детето. Оние содржини кои родителите ќе ги додадат за да им овозможат пристап на своите деца, можат да бидат поставени јавно, кои после модерирањето од страна на тимот на „кидоз“, ќе станат достапни и за останатите деца.

Дополнување: редовно (блог)
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: детски
Навигација: минимална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/АТОМ: има (блог)
Гугл-ранг: 1/10
Јазик: англиски
Политика за приватност: нема
Адреса: kidoz.net

1 коментар:

Анонимен рече...

децата треба да си играат по улицата а не да си ги уништуваат мозоците.