13 април 2009

Едмодо - комуникациска платформа за ученици и наставници

Групите како начин на комуникација помеѓу повеќе луѓе се навистина практично и незаменливо решение за потребата од групно споделување на информации и документи. Неоспорувајќи го овој начин како добар за групна комуникација, кога станува збор за размена на информации и содржини помеѓу ученици и наставници или студенти и професори, многу подобра варијанта е онлајн платформата Едмодо.

Едмодо овозможува едноставна, брза и бесплатна регистрација на сајтот, како од страна на професорите и наставниците, така и од страна на учениците и студентите. За да се овозможи комуникација и размена на содржини преку едмодо, еден корисник најпрво треба да се регистрира како професор или наставник. Потоа тој треба да креира група, на која ќе и биде доделен уникатен код. Сите студенти кои треба да бидат дел од групата, при својата регистрација ќе треба да го внесат овој код. На тој начин, имејл адресите не само што не се користат за размена на пораките, туку дури не се ни неопходни како информација при регистрацијата на учениците и студентите.

Откако ова ќе се направи, професорот или наставникот може да ја користи платформата за да праќа белешки, фајлови и линкови (вклучително и вградени) до групата со едноставно внесување на името на истата. Покрај тоа, тие можат на своите ученици или студенти да им праќаат потсетници, задачи, како и да внесуваат настани во календар. Студентите пак можат да придонесуваат кон содржините со првите три опции: линк, документ или белешка.

Некои од содржините можат да бидат јавни, што значи дека секој може да се претплати за добивање нотификации преку РСС, а сето останато се гледа и пристапува преку уникатната страница наменета само за членовите на групата.

Дополнување: често (на блогот)
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: веб 2.0
Навигација: минимална
Пребарувач: има (на личните страници)
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има (на некои страници)
Гугл-ранг: 5/10
Политика за приватност: има
Јазик: англиски
Адреса: www.edmodo.com

1 коментар:

Elena рече...

Еве го мојот блог пост за Едмодо, со мислења и идеи од корисници на Едмодо во различни места во светот.
http://elenakostovska.wordpress.com/2009/01/21/4-educators-talk-about-edmodo/
Поздрав.