28 април 2009

Џеј-лрнинг - ресурс за интерактивно новинарство

Џеј-лрнинг е веб-сајт настанат по иницијатива на Џеј-лаб: институтот за интерактивно новинарство. Треба да го посетите доколку сакате да се занимавате со некој вид на онлајн новинарска работа и сакате да го правите тоа како што треба.

Сајтот е генерално поделен на 4 дела кои се однесуваат на планирање, изработка, презентација и промоција на вашиот личен веб сајт. За разлика од други сајтови кои препорачуваат само блогови и други алатки за изразување преку интернет, овој е повеќе наменет за професионална изработка на веб-сајтови, од страна на оние кои потоа ќе ги одржуваат и исполнуваат со содржини.

Содржините на сајтот кои се строго групирани и се надоврзуваат, вклучуваат: разбирање на домен имињата и веб-хостирањето, ХТМЛ, дизајн и распоред на веб-сајтовите, фотографија и графика, видео, аудио, анимација, блогови, рекламирање и маркетинг, право и етика итн...

Веб-сајтот е обележан со Криејтив комонс лиценца, што во случајов значи дека неговите содржини се слободни за некомерцијална употреба, се додека од нив не се изведуваат адаптирани дела. Секако при нивната реупореба, задолжително е наведување на изворот.

Дополнување: неопределиво
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: текстуален
Навигација: минимална
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 6/10
Политика за приватност: нема
Јазик: англиски
Адреса: www.j-learning.org

Нема коментари: