29 април 2009

Тамблр - за тамбл-блогирање

Изборот на формата на блогот е производ на личната одлука и желба на авторот. Каква и дефиниција да прочита еден човек кој решил да стане блогер, она што ќе произлезе од неговата понатамошна работа, ќе го редефинира блогот. Неговиот блог ќе биде нешто ново, различно од сите претходни, без разлика дали поради формата, содржината, дизајнот, јазикот или нешто друго.

Како и да е, постојат различни дефиниции за блоговите и поделби на видови блогови. Помеѓу сите нив, тамбл-блоговите, односно неуредните блогови се посебно интересна категорија. Тоа се такви блогови кои најчесто изобилуваат со кратки текстуални содржини, а се мешавина од текст, слики, видеа, аудио фајлови, цитати, дијалози, линкови и др., почесто со цел да споделуваат лични креации, откритија или искуства на авторите, а со помалку коментирање.

Доколку мислите дека би се пронашле во ваква форма на блогирање, можете да се послужите со некој од вообичаените блог сервиси, или пак со такви кои се специјализирани за ваков тип на блогови. Еден таков сервис е тамблр. Тој овозможува бесплатно креирање на тамбл-блогови за неколку секунди, со можност за избор на интересни шаблони, можност за нивно прилагодување, како и освежување со нови содржини од секаде, преку прелистувачот на компјутерот, преку имејл или преку мобилен телефон.

Дополнување: често (блог)
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: веб 2.0
Навигација: минимална
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има (блог)
Гугл-ранг: 7/10
Политика за приватност: има
Јазик: англиски
Адреса: www.tumblr.com

Нема коментари: