21 април 2009

Напредна онлајн видео монтажа

Онлајн сервисите за креирање и обработка на видео содржини, се ретки и уште поретко квалитетни, функционални и сеопфатни. Помеѓу сите нив, Јаху сервисот Џампкат е веројатно најдобар.

Се работи за бесплатен софтвер кој овозможува директно поставување на видео клипови, аудио фајлови и слики од компјутерот на секој регистриран корисник. Дополнително, можат да се импортираат слики од Фејсбук и Фликр, како и да се користат мултимедијални содржини од сопствената галерија на сервисот, кон која допринесуваат корисниците. Откако сите елементи ќе се импортираат, Џампкат самиот прави видео, кое потоа корисниците можат да го обработуваат. Сегментите се преместуваат со влечење, можат да се додаваат ефекти, транзиции, нарации, песни и титлови. Дури возможно е користење и на неколку кратенки од тастатурата.

На крајот видеото се зачувува, како приватно или јавно креативно дело. Постојат неколку опции за инстантно споделување со пријателите. Со џампкат се прават оригинални видеа, но и се ремиксуваат видеата на други џампкат корисници, со што ова е повеќе од обичен сервис за онлајн креирање на видеа - џампкат е заедница во која креирањето на нови и јавното споделување на изработените дела е подеднакво прифатливо.

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: многу солидна
Дизајн: веб 2.0
Навигација: минимална
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 7/10
Политика за приватност: има
Јазик: англиски
Адреса: www.jumpcut.com

Нема коментари: