14 мај 2009

„Твитпик“ - за сликите што сакате да ги споделувате на „твитер“

Твитер е сервис кој на регистрираните корисници им овозможува размена на кратки пораки, кои можат да го содржат она што секој од нив сака да го сподели. Тоа подразбира размена на линкови придружени со описи, желби, расположенија, интересни сознанија, впечатливи слики итн. Што се однесува до последново, ако сакаме да споделуваме слики кои се поставени на разни веб-сајтови, најпрво треба да ги изолираме од останатите содржини, да ги земеме, често, долгите адреси кои ја опишуваат нивната локација, да ги скратиме и потоа во комбинација со саканата текстуална содржина да ги искомбинираме во една порака од 140 карактери. Кога ние самите пак сме сведоци на некој настан на пример, фотографиите што ќе ги направиме прво ќе мора да ги поставиме на некој друг сервис како „фликр“ или „пикаса“, па потоа да поминеме низ истата процедура, како во претходниот случај.

За да се скрати на време, а да се добие во ефикасност, за корисниците на твитер, препорачлив е сервисот „твитпик“. Истиот може да се користи директно од прелистувачот или пак преку некој софтверски клиент. За да почнете да го користите сервисот, потребно е само да имате твитер кориснички профил и со истите податоци да се пријавите на твитпик. При поставување на саканата слика, додадете текст и пуштете ја пораката. Таа ќе го вклучи одеднаш се она што сте сакале да го кажете, во еден чекор. Сите фотографии и слики кои ги поставуваат корисниците се јавно достапни во вид на временска линија, освен содржините за кои корисниците ќе одберат поинакво прилагодување.

Дополнување: често
(од страна на корисниците)
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: комбиниран
Навигација: минимална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
(за секој корисник посебно)
Гугл-ранг: 4/10
Политика за приватност: нема
Јазик: англиски
Адреса: twitpic.com

Нема коментари: