28 јули 2009

Македонски сајт за кратење веб-адреси

Јасно е дека долгите адреси се непрактични за користење, пред се, поради две причини: големината на просторот што го зафаќаат и нивната естетска природа. Веб-сајтовите за кратење на долгите адреси особено се популаризираа со сервисите како Твитер, кој овозможувајќи споделување на пораки од максимум 140 карактери, би бил бескорисен за размена на корисни линкови, доколку истите мора да останат во својата оригинална должина.

Инаку, ваквите сајтови само создаваат кратки линкови кои упатуваат до истите веб-локации до кои водат и долгите адреси од кои тие се создадени. Кратењето на линковите не значи оневозможување на пристапот преку оригиналните адреси.

Од неодамна се појави „нула“ - македонски веб-сајт наменет за кратење на долгите линкови, кој има неколку специфики кога би се споредил со други сајтови за оваа намена. Пред се, се работи за македонски сајт чија адреса е многу лесна за помнење и брза за пишување. Понатаму, на корисниците им е овозможено да си изберат наставка којашто сакаат да ја добие нивниот краток линк, доколку истата претходно веќе не ја искористил некој друг. За привремено користење на кратките линкови, постои една фер политика, што овозможува нивно бришење по употребата, со цел истите да бидат достапни за понатамошно користење.

Особено практична примена на системот за кратење на долгите веб-адреси овозможува букмарклетот кој со извлекување во лентата за обележувачи, го овозможува користењето директно, со еден клик, без потреба од вчитување на сајтот во прелистувачот.

Дополнување: нема
Брзина: брзо
Функционалност: добра
Дизајн: едноставен
Навигација: минимална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: има
(број на кликови и број
на скратени линкови)
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 0/10
Политика за приватност: нема
Јазик: македонски
Адреса: 0.mk

Нема коментари: