06 јули 2010

Тематско блогирање за одредени каузи

Граѓанскиот активизам може да се покаже низ многу работи, но важно е да постои. Секако, треба директно да се делува онаму каде што има потреба од промени, но, притоа не треба да се заборават бесплатните, едноставни онлајн алатки кои можат да помогнат во остварувањето на ваквата цел. Тука, во прв ред се блоговите и социјалните медиуми. За таа цел, ви ја претставуваме „Кауза“ – блог платформа за граѓански активизам која овозможува адресирање на важни општествени прашања од страна на сите засегнати граѓани, што пак е од значење за развојот на демократијата во Македонија.


Блог платформата е од полуотворен карактер. Досега, на неа има 60 членови кои се обучени да ја користат во рамките на проектот „Социјални медиуми за демократија“ кој го спроведува Метаморфозис. Дополнително сите кои сакаат да се вклучат и да придонесуваат кон некоја од темите или пак да отворат нова, имаат можност тоа да го направат со испраќање имејл до kauza@metamorphopsis.org.mk. Целта е на едно место да бидат достапни сите тематски блогови чии креатори се залагаат за некоја кауза, притоа креирајќи заедници за меѓусебно поддржување и помагање.

Повеќе за граѓанскиот активизам преку примена на нови медиуми може да се научи со помош на прирачниците кои се објавени на почетната страница. На оваа страница се појавуваат и сите нови постови кои ги објавуваат блогерите на нивните тематски блогови.

Помеѓу најактивните блогови се: „Вегетаријанство“, „Мои пари“, „Заштита на правата на хомосексуалците“, „И староста е убава“ и др. а моментално има вкупно 25 блога.

Дополнување: од корисниците
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: едноставен
Навигација: минимална
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 0/10
Политика за приватност: има
Јазик: македонски
Адреса: kauza.mk

Нема коментари: