24 јануари 2011

Безбедно кликање на веб

Кликни безбедно е српски веб-сајт кој содржински многу наликува на македонско-албанскиот bezbednonainternet.org.mk (internetisigurt.org.mk). Целта на сајтот е подигање на свеста за безбедно користење на интернет од страна на младите, но покрај за нив, наменет е и за нивните родители.
Веб- сајт со содржини за онлајн безбедност
Од посебна категорија се пристапува до материјалите кои можат слободно да се преземаат во PDF. Тука има брошури за родители и за деца, постери и презентации. Најинтересната содржина, која е достапна на сајтот е онлајн играта наменета за децата. Таа ги поставува децата во виртуелна околина, притоа овозможувајќи им да ги тестираат и надградуваат своите знаења за онлајн безбедноста.

Веб-сајтот е изработен од страна на Министерството за телекомуникации и информатичко општество од Србија, а неговите содржини се достапни за понатамошна употреба под лиценца од Криејтив комонс. Сајтот може да се разгледува на латиница и на кирилица. На хрватскиот избор на минатогодишните  VIDI WEB TOP 100 награди го освои второто место во категоријата ExU, веднаш зад македонскиот ИТ портал it.com.mk.

Дополнување: повремено
Брзина: брзо
Функционалност: добра
Дизајн: шарен, детски
Навигација: средна
Пребарувач: нема 
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 7/10
Политика за приватност: има
Јазик: српски
Адреса: www.kliknibezbedno.rs

Нема коментари: