10 мај 2011

Веб-сајт за млади новинари

Во последно време, тинејџерите сè помалку време одвојуваат за читање книги, литература, дневен печат, а уште помалку за создавање содржини. Но, на веб-сајтот „Медиум“ може да се прочитаат написи токму од младите новинари.
Веб-сајт со написи од млади новинари
Самиот веб-сајт е дел од проектот „Медиум“  на дневниот весник Нова Македонија и Високата школа за новинарство и за односи со јавноста. Наменет е првенствено за средношколци и тинејџери, кои сакаат да пишуваат и учат за новинарството и медиумите.

На веб-сајтот се објавуваат написи на теми кои обично ги интересираат средношколците како на пример: мода и училиште, популарни личности, настани кои ги одбележуваат средношколските денови и слично. Тие се дел и од месечното издание на „Медиум“ кој излегува како подлисток на дневниот весник Нова Македонија, како и од онлајн изданието, кое е достапно на самиот веб-сајт. 

Сајтот е поделен во неколку категории, но во поголем дел од нив се повторуваат исти написи. Најверојатно со понатамошниот развој, ќе дојде до диференцирање и пополнување и на останатите категории. Интересна е категоријата „Папарацо“ во која  може да се погледнат слики направени од самите средношколци или иницијативата за избор на „најкул“ професор со која секој средношколец може да гласа пополнувајќи го онлајн формуларот за свој „најкул“ професор.

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: добра
Дизајн: прегледен
Навигација: добра
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има 
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 0/10
Политика за приватност: нема
Јазик: македонски
Адреса: medium.edu.mk

Нема коментари: